30 Aralık 2012 Pazar

MAKROME TEKNİĞİ İLE GAZETELİK YAPIMI







Gazetelik yapımında kullanılan malzemeler; ahşaptan gazetelik iskeleti, yıkanabilen iplik (jüt), değişik ebatlarda tahta ve mavi boncuk.










Makrome tekniği ile gazetelik yapımına buradan bakabilirsiniz.






29 Aralık 2012 Cumartesi

TIĞ İŞİ KESE YAPIMI






Kesenin yapımına tabandan başlıyoruz.Daire şeklinde örgümüzü oluşturduktan  sonra her sırada belli aralıklarla artırarak kesemiz istediğimiz ölçüye gelince ağız kısmına boncuklarla oyasını yapıp bitiriyoruz.




Kesenin yapımında kullanmış olduğumuz örgü tekniğine buradan bakabilirsiniz.




27 Aralık 2012 Perşembe

EL NAKIŞI PANO







Panonun yapımında etamin , değişik renklerde nakış ipliği, keçe, tahta boncuklar, nazar boncuğu,renkli kumaş parçaları kullandım.

Etamini kasnağa gerdikten sonra işlememizi sarma işi ile yaparak kumaşımızın tamamını kaplayacak şekilde işlememizi yaparak tamamlıyoruz.İşlememiz tamamen bittikten sonra işlemeyi arka yüzeyinden ütüleyip kağıt tela yapıştırıyoruz.






İşlememizi  kalın  karton üzerine kenar kısımlardan  yapıştırıyoruz. Etrafına istediğimiz kalınlıkta keçeden çerçeve keserek işlemedeki motiflerden  üzerine işleme yaptıktan sonra dikerek birleştiriyoruz.

İşlemenin etrafına gelecek şekilde keçeyi karton üzerine yapıştırıyoruz.  

Panonun alt kısmına ve keçe üzerine boncuk süslemelerini yaparak bitiriyoruz. 

26 Aralık 2012 Çarşamba

ARTIK KUMAŞLARLA OYUNCAK BEBEK YAPIMI







Oyuncak bebeğin yapımında evdeki artık kumaşları kullandım.Bebeğin bedenini oluşturmak için iki değişik renk kumaştan istediğimiz çapta daire şeklinde kesip etrafına büzgü yapıyoruz. Kumaşlarımızı tamamen büzmeden önce içine pamuk veya elyafla doldurup dikiyoruz.Doldurmuş olduğumuz yuvarlak parçalarımızı üst üste koyup etrafından dikerek birleştiriyoruz.

Kollarını oluşturmak için ten rengi ince çoraptan küçük bir parça içine pamuk doldurarak iğneyle büzerek dikiyoruz.Üst beden olarak seçtiğimiz renkten kolları kesip ince çorapla hazırlamış olduğumuz topları kolların ucuna dikerek ellerini oluşturuyoruz.Hazırlamış olduğumuz kolları beden üzerine dikiyoruz.
Başını hazırlamak için pinpon topu  beyaz triko kumaş veya beyaz iplikle küçük bir parça örerek yapabiliriz.
Pinpon topunu kumaşla kaplayıp bedene dikiyoruz. Örgü iplikleri kullanıp ağız, burun ve gözlerini yapıyoruz başının ölçüsüne uygun iki santim genişliğinde kartonu  kadife kumaşla kaplıyoruz, halka şeklinde yapıştırıyoruz ve üzerine pul oyası dikiyoruz.






Baş örtüsünü bebeğin başına uygun beyaz kumaş etrafına tığ oyası , diğer başka oyalarda yaparak  oluşturabilirsiniz. Bebeğin önlüğünü farklı bir renk kumaşla yapıp bedene dikerek bebeğimizi tamamlıyoruz.

Sizlerde evinizdeki malzemeleri kullanarak çocuklarınıza sağlık açısından hiç bir zararı olmayan farklı bebekler 
yapabilirsiniz.       

25 Aralık 2012 Salı

TIĞ İŞİ TAKI YAPIMI





Takı yapımında naylon iplik, tığ, kum boncuk, takı klipsi ve malzemeleri kullandım.

Kolye yapımına başlamadan önce naylon ipliğimize kum boncukları diziyoruz.kolyenin ölçüsünü boynumuza uygun zincir çekerek başlıyoruz iki sıra üçlü trabzan yapıyoruz üst sıraya geçtikten sonra belli aralıklarla boncukları örgünün içinde yürütüyoruz.Boncuklarla ördüğümüz sıranın üstünde bir sıra boncuksuz üçlü trabzan yapıyoruz.

Diğer sıraları da bu şekilde tekrar ederek istediğimiz ölçüye gelince kolyeyi  tamamlıyoruz.





Kolyedeki örgü mantığı ile bilekliği de yapabilirsiniz.





24 Aralık 2012 Pazartesi

AHŞAP BOYAMA PEÇETE TEKNİĞİ İLE TAKI KUTUSU YAPIMI







KULLANILAN MALZEMELER:


MDF  kutu, isteğimiz desende peçete, ahşap boyası, boncuk boya, vernik, keten yağı, kahverengi yağlı boya.


Takı kutumuzun yapımına ilk önce deseni uygulayacağımız kapak kısmının zeminini istediğimiz renkte boyayarak başlıyoruz . Zemin boyasını yaptığımız yüzeye peçetemiz den kesmiş olduğumuz desenimizi zemine yerleştirdikten sonra peçete yapıştırıcısı ile desenin iç kısmından dışa doğru sürerek yapıştırıyoruz.






Kutunun içini ve dışının boyasını yaptıktan sonra kuruyan desenin üzeriden boyaları kullanarak ekleme ve rotuşlar yaptım .

Desenin üzerine keten yağı ve kahverengi yağlı boya ile hazırlamış olduğum karışımdan sürüp eskitme yaparak boncuk boya ile kutunun süslemelerini yaptım ve verniğini sürerek yapımını tamamladım.





23 Aralık 2012 Pazar

MAKROME TEKNİĞİ (EL DÜĞÜMLERİ) İLE ÇANTA YAPIMI






Çanta yapımına başlarken öncelikle yapacağımız çantanın ebadına  göre floş ipliklerimizin boyunu ayarlayıp çantanın ağız kısmına ayarladığımız ipliğe sırasıyla takıyoruz. Yapacağımız örgü modeline uygun olarak düğümlerimizi atarak çantamızı oluşturmaya başlıyoruz.İstediğimiz boyuta ulaşınca çantayı ters çevirip karşılıklı olarak iplikleri altta görünmeyecek şekilde düğümlüyoruz. İpliklerimizin uçlarının  açılmaması için çakmakla yakıyoruz.






Çantanın rengine uygun kumaştan astar dikerek astarın dikişleri içte kalacak şekilde çantanın içine yerleştiririz.






Astarlama işlemi bittikten sonra çanta klipsini çantanın ağzına düzgün bir şekilde yerleştirip klipsi sıkıştırarak çantamızı tamamlıyoruz.






Cüzdanımızı hazırlarken ipliklerimizi klipsin üzerindeki deliklere takıyoruz. cüzdanı istediğimiz boyuta kadar örüyoruz çantada olduğu gibi ters çevirip altta iplikleri birbirine bağlıyoruz çakmakla ipliklerin uçlarını yakarak cüzdanı tamamlıyoruz. Cüzdan astarlama yapmadan da kullanabilir.

20 Aralık 2012 Perşembe

MAKİNE NAKIŞI MARAŞ İŞİ İŞLEME AYAKKABI







Kadife kumaştan ayakkabı yapım atölyesinde çıkarılan kalıbın üzerine desen çizilip maraş işi tekniği ile kasnakta işlemesi yapılır. Ayakkabı imalathanesinde taban ve topukları yaptırılarak tamamlanır.






Sizler bu tekniği kullanarak giyim ve giyim aksesuarları da yapabilirsiniz.




19 Aralık 2012 Çarşamba

MAKİNE NAKIŞI KUM İĞNESİ TEKNİĞİ İLE YASTIK






Kadife elbise kumaşından kalan parçaları makine nakışı kum iğnesi tekniği ile yastık yaparak değerlendirdim .






Kumaşımızın arka yüzeyine kağıt tela yapıştırıp deseni telanın üzerine çizdim.Kumaşı kasnağa gererek kum iğnesi tekniği ile işlemeyi yaptım.İşleme bittikten sonra deseni tersinden ütüleyerek işlemi tamamladım.




Yastığın arkasına aynı renginden kumaşla üç tarafını dikerek yastığı tamamladım.







18 Aralık 2012 Salı

ŞİŞ ÖRGÜ TEKNİĞİ İLE KAŞKOL








KAŞKOL YAPIMI(ZİK ZAK ÖRGÜ)
Örgüye bir ters iki düz olarak ilmek atarak başlıyoruz örgü başlangıç sayısını yapacağımız kaşkolun genişliğine göre ayarlıyoruz ilmek sayımız tek olacak şekilde ilmekleri atıp örgüye başlıyoruz.






Örgüye başlarken ters ilmeği olduğu gibi örüyoruz düz ilmeklerin önce ikincisini örüp şişin üzerinde tutup öndeki ilmeği düz örerek şişten çıkarıyoruz aynı işlemi örgünün arka yüzünde de devam ettiriyoruz.
Örgümüzü bu şekilde istediğimiz uzunlukta örerek tamamlıyoruz bu örgü tekniği ile hayal gücünüzü kullanarak sadece kaşkol değil değişik bir çok  ürün de yapabilirsiniz.   










BONCUK İŞİ ÖRTÜ










KULLANILAN MALZEMELER:  Kum boncuk, uzun boru boncuk, kısa boru boncuk, beyaz naylon iplik.





YAPILIŞI :

Bocuk iğnesine naylon ipliğimizi taktıktan sonra 12 tane kum boncuk takıp ipliğin iki ucunu birbirine düğümleyerek çakmakla ipliğin ucu açılmasın diye yakıyoruz. Böylece motifimizin ilk sırasını oluşturmuş oluyoruz. İkinci sıraya başlarken önce iğnemize uzun boru boncuk takıyoruz hemen üzerine 5 adet kum boncuk bunun üzerine tekrar bir tane uzun boru boncuk taktıktan sonra ortadaki kum boncuklardan bir tanesinden geçiriyoruz. Bu işlemi aynı şekilde ortada 12 tane uzun boru boncuk oluncaya kadar tekrar ediyoruz. 







Üçüncü sıraya geçerken kum boncukların içinden iğnemizi geçirerek ortadaki  iğnemizi ortadaki kum boncuktan geçirerek işlemi tekrar ederek sırayı tamamlarız.
Dördüncü sırada da aynı yapım  işlemini tekrarlarız bu sırada kum boncuk sayısı 9 tanedir.
Beşinci ve son sırada iğnemizi 9 tane kum boncuğun  ortasından çıkarız iğnemize önce kısa boru boncuk 5tane kum boncuk ve tekrar kısa boru boncuk taktıktan sonra ortadan iğnemizi geçirerek sıra sonuna kadar işlemi tekrar ederek motifi tamamlarız.  


Boncuk işi motifleri kullanarak yatak odası takımı, salon takımları, masa ve sehpa örtüleri, bohça köşeleri, mutfak takımı yapılabilir ve giyim süslemesinde giyim aksesuarlarında kullanılabilir.

daha sonra yapacağım boncuk işlemelerini buradan sizlerle paylaşacağım.

10 Aralık 2012 Pazartesi

TIĞ ÖRGÜ TEKNİĞİ İLE ŞAL




Tığ örgü tekniklerini kullanarak yapmış olduğum faklı bir modeli sizlerle paylaşıyorum.




Yapım aşamalarını buradan okuyabilirsiniz.



TIĞ ÖRGÜ TEKNİĞİ İLE ŞAL




Tığ örgü teknikleri ile şal yapımını burada anlattım. Farklı bir örnek olarak bu modeli de sizlerle paylaşıyorum.



ÇİÇEK MOTİFLİ ŞAL



Tığ örgü teknikleri kullanılarak yapmış olduğum şal için gerekli malzemeler ; kırmızı, yeşil, krem renklerinden oluşan tüylenme yapmayan örgü iplikleri,  4 veya 5 numara kalın tığ kullandım.







Kırmızı ipliğimi kullanarak çiçek motifini 3 ’ lü  trabzan örgü tekniği ile ördüm .Çiçeğin dört ucuna yeşil ipliğimi kullanarak  3 lü yaprak motifi yaptım . Oluşturmuş olduğum çiçek motifin etrafını krem ipliğimi kullanarak ilk sırasını 3 lü  trabzan  örgü tekniği ile oluşturdum. İlk sırada motifimi kare şeklini verecek şekilde dört köşe yaptım . Bundan sonraki 5 sıra zincir örgü yaparak  motifi tamamladım.







Şalın tamamı  6 adet büyük motif 4 adet yarım motiften oluşmaktadır. Motiflerin birbirine birleştirilmesi motifin 5 . sırasında yapılmaktadır. Şalımız üçgen şeklinde  olduğundan  şalın omuza gelen kısmının düzgün olması için yarım motifler hazırlayarak düzgün bir görüntü elde etmiş oldum.





Şalımızı ütünün buharı ile ütüledim. Etrafına saçak takarak şalı tamamladım.
Ben bu şalı üçgen olarak yaptım sizlerde yine bu motifleri kullanarak dikdörtgen olarakta yapıp kullanabilirsiniz.        


4 Aralık 2012 Salı

DIY: TUNUS İLMEĞİ İLE EV AYAKKABISINI YENİLEME



15 yıldır kullandığım ev ayakkabımın kumaşı yıprandığı için tunus ilmeği tekniği ile yeniledim.
Yaptığım yenileme işlemini sizlerle paylaşıyorum. Umarım sizlere de ilham olur.





Tunus ilmeği ile örme tekniğini daha önce çanta yapımında anlatmıştım. .tunus ilmeği tekniği ile çanta yapımı linkine tıklayıp ayrıntıları okuyabilirsiniz


Ayakkabımın üzerine uygun olarak örmüş olduğum parçayı yıpranmış olan parçanın üzerine yerleştirip diktim.


Nasıl? Beğendiniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.


TUNUS İLMEĞİ İLE ÇANTA YAPIMI




Çantanın yapımında ;Tunus ilmeği tığı,  floş iplik, , astarlık  kumaş, çanta sapı, düğme, fermuar iğne, iplik, çeşitli renkte kurdele kullandım. Çantanın tamamını evde bulunan malzemeleri kullanarak yaptım. Çantanın ipliği sökülmüş bir kazaktan sapları eski bir çantadan, fermuarı ve astarı kullanılmayan elbiseden temin ettim.

 Çanta yapımına başlayabilmek için 65 ilmek atabilecek uzunlukta zincir çektim ilmekleri tek tek tığın üzerinde oluşturdum Tunus ilmeği ile 80 sıra olacak şekilde ördüm.  Çantanın  eni  40 cm, boyunu 50 cm
olacak şekilde örüp tamamladım. 


Çanta için 12cm eninde(20ilmek),14cm boyunda ( 18 sıra)küçük bir cep hazırladım ve 50cm boyunda hazırlamış olduğum çanta parçasını ikiye katlayarak her iki yanını dikip çevirdim  ördüğüm cep parçasını çantanın bir yüzüne ortaya gelecek şekilde üç tarafını diktim cep ağzını kapamak için ilik yaptım. Karşısına düğme dikerek cebi tamamladım.


Halka şeklinde ki çanta saplarını çantanın kendi ipliği ile örerek tamamen kapladım çantanın ölçüsüne uygun astarını dikip dikiş izleri iç tarafta kalacak şekilde çantanın içine diktim çanta ağzını iç tarafa çevirerek düzgün bir şekilde sabitledim ve fermuarı dikerek tamamladım.

Çanta saplarını çantanın ağız kısmını ortalayarak her iki tarafa diktim süslemeleri içinde kurdeleler kullanarak çantayı tamamladım.